Trzy sekundy na uścisk
4 lutego 2011, 12:03Uścisk trwa ok. 3 sekund. Wskazuje na to analiza zachowania sportowców olimpijskich, którzy gratując sobie wyników, często obejmują się po zakończeniu konkurencji. Mamy więc do czynienia z kolejnym przykładem, że tak naprawdę całe nasze życie składa się z serii 3-sekundowych aktywności.
Nowy materiał zamienia ciepło w elektryczność
22 czerwca 2011, 17:33Badacze z University of Minnesota odkryli nowy stop, który zamienia energię cieplną bezpośrednio w energię elektryczną. Prace badawcze znajdują się dopiero na wczesnym etapie, jednak nowa metoda może mieć olbrzymi wpływ np. na przemysł samochodowy.
Odwrócono utratę węchu na początku alzheimera
1 grudnia 2011, 17:22Usuwając złogi beta-amyloidu z opuszki węchowej myszy, można wyeliminować wczesny objaw choroby Alzheimera - utratę węchu. Wyniki badań naukowców ze Szkoły Medycznej Case Western University ukazały się w Journal of Neuroscience.
Więcej żywicy - sposób na samoleczenie kolonii
30 marca 2012, 16:00Gdy kolonia pszczół miodnych zostaje zakażona patogennymi grzybami, owady same się leczą, znosząc do gniazda większe ilości żywic roślinnych, z których później powstaje propolis.
Park Narodowy Yosemite ostrzega
29 sierpnia 2012, 09:25Zarząd Parku Narodowego Yosemite wysłał listy do 1700 osób, w których informuje, iż mogły mieć one kontakt z potencjalnie śmiertelną chorobą. Listy wysłano do turystów, którzy pomiędzy początkiem czerwca a końcem sierpnia przebywały w Curry Village
Zakażenia układu moczowego o wiele częstsze przy nawrocie schizofrenii
4 kwietnia 2013, 11:12U pacjentów doświadczających nawrotu schizofrenii zakażenia układu moczowego (ZUM) są 29-krotnie częstsze niż u zdrowych psychicznie ludzi.
Komórki układu odpornościowego wpływają na nastrój
23 sierpnia 2013, 11:44W okresach przewlekłego stresu do mózgu zwoływane są komórki układu odpornościowego (monocyty). W następstwie tego nie dochodzi co prawda do uszkodzenia tkanki, ale pojawiają się objawy lęku.
Czekolada i wino chronią przed... cukrzycą
20 stycznia 2014, 11:50Jak donoszą badacze z University of East Anglia i King's College London, spożywanie dużej ilości flawonoidów, w tym antocyjanów i innych związków znajdujących się m.in. w jagodach, herbacie i czekloadzie, może chronić przed cukrzycą typu 2. Z artykułu opublikowanego na łamach Journal of Nutrition dowiadujemy się, że wysokie spożycie tych związków jest skorelowane z mniejszą opornością na insulinę i lepszym działaniem mechanizmów regulujących poziom glukozy we krwi
Dlaczego ośmiornice nie związują się w supeł?
20 maja 2014, 12:23Ramiona ośmiornic są wyposażone w przyssawki, które czepiają się wszystkiego poza ramionami samej ośmiornicy. Badacze z Uniwersytetu Hebrajskiego w Jerozolimie odkryli, że dzieje się tak dzięki zapobiegającej przywieraniu substancji wytwarzanej przez skórę.
Wybrano miejsce lądowania Philae
16 września 2014, 11:08Zespół naukowcy odpowiedzialny za misję pojazdu Rosetta wybrał miejsce na jądrze komety 67P/Czuriumow-Gierasimienko, na którym wyląduje próbnik Philae. Lądownik wywierci w jądrze dziurę o głębokości ponad 20 centymetrów i pobierze próbki do analizy.